Mięso z targowisk

Mięso z targowisk

Targowiska i bazary. Tu handel zaczyna się już o świcie, a sprzedaje się wszystko: ubrania, starocie, warzywa, wędliny i, a może przede wszystkim, mięso.

Nasze reporterki wybrały się z ukrytą kamerą, by sprawdzić jak przechowywane i sprzedawane są: mięso i wędliny. Czy przestrzega się tu zasady higieny? Z całą pewnością - nie.

Klientów na targowiskach nie brakuje. Powód? Mięso jest tu dużo tańsze niż w sklepach. Na przykład boczek kosztuje 10 złotych. Za taki sam w sklepie zapłacimy 14.  

Niehigieniczne warunki, w jakich sprzedawane jest mięso na targowiskach to nie jedyny problem. Jeszcze większym jest to, czy mięso i wędliny przebadał lekarz.

Mimo że sprzedaż niebadanego mięsa jest nielegalna, do transakcji dochodzi niemal codziennie. Nie tylko na targach i bazarach.

Sanepid stara się przeprowadzać kontrole na bazarach w miarę regularnie. Handel jednak kwitnie w najlepsze. Najważniejsza dla klientów ciągle jest bowiem cena. Brud nikogo nie odstrasza.

Reporterzy: Aneta Krajewska, Anna Brzozowska
(Telewizja Polsat)